Etusivu
Tervetuloa
Navigoi tästä:

Historia
Urokset
Nartut
Pentueet
Pentu-uutisia
Rotumääritelmä
Rotutietoa
A.T.I.M.A.N.A
Näyttelytuloksia Näyttelykuvia In Memoriam
Linkit
Yhteystiedot

 

Napolinuros...

Pitihän se napoliuroskin saada, joten ”Uuno” (Rantatuulen Carleone) muutti meille vuoden ikäisenä.

Keväällä 2001 haimme Fruit d’Amour-kennelistä 2.5-vuotiaan uroksen Feroce de Nahuelin sekä narttupennun Fruit d’Amour Kirken.

Syystalvella 2002 kävimme taas kylässä Uunon ja Miinan kasvattajilla, ja kuinkas kävikään, vierailun seurauksena meille muutti aivan ihastuttava nuori neiti ”Elviira” (Horpankiertäjän Amorosa).

Elviiran jälkeen saapui ”Paroni” (Xenodamos de Nahuel), Ferocen veljenpoika, jonka toin syksyllä 2003 Espanjasta. Ja tarina jatkuu...

Ensimmäistä napolia hankkiessani en arvannut minkälainen intohimo tästä rodusta minulle tulisi, saati kuvitellut kiinnostuvani kasvattamisesta ja rodun vievän mukanaan näin täydellisesti.

Napolinmastiffi...

on äärimmäisen vaikea ja haasteellinen rotu kasvattaa. Se on harvinainen, sekä ulkomuodollisesti epätasainen rotu, ja kaukana ns. peruskoirasta. Itselleni tärkeintä on rodun oikea tyyppi, joka on ikävä kyllä usein aika kaukana suurimmasta osasta koirakantaa. Vain oikeantyyppinen todellinen napolinmastiffi huokuu sitä arvokkuutta ja majesteetillisuutta joka rotuun kuuluu.

Napolinmastiffi on perin pohjin italialainen rotu, myös meidän suomalaisten kasvattajien tulee kunnioittaa ja vaalia rodun erityispiirteitä sekä niiden säilymistä. Täytyy tietää miltä rotumääritelmän mukainen ihannenapoli näyttää ja myös pyrkiä siihen, eikä tyytyä ns.”pohjoismaiseen peruskoiranapoliin”, jolla tarkoitan kevytrakenteisia, usein korkearaajaisia koiria, joiden päistä puuttuu voima ja muhkeus sekä erittäin tärkeät ominaispiirteet.

Tälläisia koiria näyttelyissäkin jatkuvasti palkitaan, joka ikävä kyllä johtaa juuri väärän tyypin suosimiseen, jopa ihannointiin, jolloin emme enää puhu aidosta napolinmastiffista.
Vaatiikin kasvattajilta sekä ulkomuototuomareilta paljon kiinnostusta ja vaivannäköä jotta todella näkee niitä rodun kotimaan huippuyksilöitä ja ymmärtää rodun syvimmän olemuksen.

Oikean tyypin sekä ominaispiirteidensä lisäksi pidän erittäin tärkeänä napolinmastiffin luonnetta ja käyttäytymistä. Napolin tulee olla tasapainoinen ja hyvähermoinen perheensä sekä alueensa vartija ja suojelija ja sille tulee myös antaa mahdollisuus käyttäytyä taipumustensa mukaisesti. Erityisesti tulee varoa arkuutta sekä hermostuneisuutta. Kasvattajan merkitystä pentujen sosiaallistamisessa, sekä ihmiseen leimautumisessa tuskin voi liikaa korostaa.
Napolinmastiffin terveydentilan tulisi olla vähintäänkin kohtuullinen, siihen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota. Tietyt riskit ja mahdolliset ongelmat on kuitenkin syytä tietää ja hyväksyä tämän rodun kanssa.

Oma kasvatustyöni on pienimuotoista, suhtaudun siihen kuitenkin erittäin vakavasti, kuten rotuunikin. Jokainen napolinmastiffi ansaitsee elää onnellista koiranelämää rotua ymmärtävässä kodissa.

Sara-Emilia Kinnunen & Kimmo Tapper

Applesin © 2004 | All Rights Reserve